Sloveniassa toimiva puusepänverstas käyttää Wood-Mizerin sahaa

Sloveniassa toimiva puusepänverstas käyttää Wood-Mizerin sahaa

 

Slovenj Gradecissa sijaitsevan Moric Carpentryn johtaja Jože Moric on työstänyt puuta jo vuodesta 1981. Hän kävi kolmivuotisen ammattipuusepänkoulun Mariborissa. 

"Pidin siitä todella ja tiedän, että tein oikean päätöksen," Jože jatkaa. "Minulle puu antaa lämpöä ja tyyliä sisätiloihin. Jokainen puuta rakastava voi valita puusepän ammatin eikä erehdy!"

 

 

Puuntyöstöyritykseni alku oli hyvin vaatimatonta. "Verstaani oli vain 4x9 metrin kokoinen!" Jože kertoo. "Kuljin mopolla tapaamaan lattia- ja oviasiakkaita." 

"Visionani oli parantaa ja päivittää yritystäni asteittain, ja tämän jälkeen kovalla työllä saisin parempaa kannattavuutta yksittäisille puutuotteille."

 

 

Jože ymmärsi, että monet ihmiset tarvitsivat puusepäntuotteita, joten hän aloitti laajentumisen ja palkkasi uusia työntekijöitä. Tuolloin laajentumista rajoittivat tuotantolaitteet, mutta niitä päivitettiin vähitellen.

 

 

Moric Carpentryn pääpaino on sisätilojen rakenteissa ja puuosissa: keittiöissä, makuuhuoneissa, leikkihuoneissa ja toimistoissa. Lisäksi he tarjoavat myös sisätilojen suunnittelupalvelua paikallisille yrityksille.

 

 

"Suunnittelemme tuotteet itse - keittiöt massiivipuusta, lastulevyistä, viilulevyistä ja Kerrock-paneeleista. Valmistamme tietenkin myös yleisiä toimistossa tarvittavia varusteita, portaita, ovia ja muita puusepäntuotteita, kuten huonekaluja ja ikkunoita."

 

 

Jože sai puutavaraa paikallisilta metsänomistajilta ja metsäyhtiöiltä. Heidän työskentelynsä verstaalla alkaa tukeista - raaka-aineesta - ja jatkuu sahaamiseen, muotoiluun, katkaisuun ja höyläykseen ja päättyy lopulliseen puuntyöstöön.

Suurin haaste oli kunnollisten laitteiden hankinta. "On mahdotonta saada kaikkea tarvitsemaasi vain yhden yön aikana - tämä kestää vuosia", Jože kertoo.

"Valitsin Wood-Mizerin sahan sen laadun ja optimaalisen puutavaran käytön takia, koska näin ylimääräistä jätettä ei pääse syntymään. Tällä sahalla voimme käyttää johdonmukaisesti koko tukin, mikä tarkoittaa, että voimme tehdä kokonaisen kiinteän tuotteen yhdestä tukista."

 

 

Moric Carpentry käyttää Wood-Mizerin LT20B-sahaa yhdistäen LT20-sahapään sahauspöydän jatkeisiin. Ohjauspaneelin kautta voidaan suorittaa terän korkeudensäätö elektronisella SW-mittalaitteella. Se toimii moottorikäyttöisellä sahapään eteen- ja taaksepäinliikkeellä ja nopeus on säädettävissä. LT20B on suosittu pienen budjetin ratkaisu pienistä keskisuuriin yrityksiin. 

 

 

Kun tukit on sahattu lankuiksi, ne lajitellaan ja pinotaan kuivumaan. Kun puu on kuivunut, se sahataan ja höylätään. Tämän jälkeen se siirtyy jyrsintää ja muita työstötoimenpiteitä, kuten muotoilua, CNC-työstöä ja särmäystä varten. Lopuksi työkappale lakataan, vahataan tai öljytään ennen sen asentamista.

 

 

"Asiakkaamme arvostavat osaamista, laatua ja tietysti kotinsa lämpöä sen jälkeen, kun autamme heitä saavuttamaan halutun sisätilojen varustuksen. Suoritamme kaikki mittaukset paikan päällä ja neuvomme heidän asuinympäristöön parhaiten soveltuvista tuotteista. Kaiken kaikkiaan asiakkaamme ovat tyytyväisiä lopputuotteeseen sen ollessa heidän kotona”, Jože kertoo.

 

 

"Suosittelen työskentelemistä massiivipuun kanssa, koska se antaa kodikkaan lämmöntunteen. Se on raaka-aine, jota saa paikallisesti, ja sitä voidaan käyttää niin, että se tuottaa tyydytystä tuleville sukupolville."

 

***

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!