LEMPIHARRASTUKSESTA TYÖ – tarina ruotsalaisesta puusepästä

Wood-Mizer, Europe

LEMPIHARRASTUKSESTA TYÖ – tarina ruotsalaisesta puusepästä

 

Hans Larsson kasvoi maatilalla, auttaen tilan töissä ja karjan kasvatuksessa. Kun hän valmistui koulusta, hän osti ketjusahan, jotta voisi tehdä itselleen puutöitä. Ajan myötä yhä useammat lähialueen asukkaat pyysivät Hansia valmistamaan laadukasta puutavaraa heidän rakennuksiinsa. Hansin ketjusaha jäi melko nopeasti pieneksi hänen tarpeisiinsa ja hän osti vannesahan.

"Laadukkaiden puutuotteiden kysyntä kasvaa jatkuvasti", hän selittää. "Minun piti päivittää työkalujani pysyäkseni muutoksen mukana. Aluksi olin tyytyväinen työskennellessäni vain itselleni, mutta kun sain enemmän tilauksia asiakkailta, minun piti ostaa suurempi vannesaha ja tehokas monikutterihöylä. Näiden koneiden avulla pystyin lisäämään liiketoimintani kapasiteettia."

 

 

"Jos katsot ympärillesi rautakaupoissa, kaikki puutuotteet ovat kalliita. Ei ihme, että ihmiset etsivät halvempia tapoja hankkia puutavaraa projekteihinsa. He soittavat minulle, ja teen kaikenlaisia puutuotteita asiakkailleni. Olen niin kiireinen sahaamisen ja höyläämisen kanssa, ettei minulla ole aikaa mihinkään muuhun", myöntää Hans.

Hans hankkii tukit kotikaupunkinsa Vansbron lähialueen metsistä, jotka sijaitsevat lähellä Ockelboa. Kaupungissa on noin 6000 asukasta, mutta se riittää pitämään hänet kiireisenä ympäri vuoden.

"Ostan tukkeja paikallisilta maanviljelijöiltä Ockelbosta", hän sanoo. "He omistavat metsiä, joissa kasvaa hienoa puustoa. Käytän mieluiten hyvälaatuisia tukkeja, jotka ovat 150–200 vuotta vanhoja, ja teen kaiken sahauksen itse." Nämä paikalliset metsät mahdollistavat monien erilaisten puulajejien kuten männyn, kuusen, haavan ja jopa lehtikuusen sahaamisen. "Vältän valmiiksi sahatun, ostetun puutavaran höyläämistä. Sahaan aina itse tukit."

 

 

Hansin käyttämässä vannesahassa on hydraulitoiminnot, joiden ansiosta hän voi työskennellä turvallisesti ja tehokkaasti. Hän arvostaa koneen tukevaa suunnittelua, sen hyvää laatua sekä varaosien saatavuutta.

Hans on parantanut puusepänverstaansa itse kehittämillään lisälaitteilla ja ratkaisuilla. "Suunnittelin alueen uudelleen vähän, jotta puutavaran käsittely olisi helpompaa", hän sanoo. "Nykyään käytän kuormaajaa pakatakseni ja purkaakseni puutavaraa ilman, että joudun käsittelemään niitä manuaalisesti." Hans on lisännyt höyläänsä myös metrilaskurin.  

Hans käyttää Wood-Mizer MP360 monikutterihöylää  höylätessään ja muotoillessaan puutavaraa projekteissaan. Hän myöntää, että erilaisten puutuotteiden valmistaminen MP360:lla on helppoa. Riittää, että vaihtaa profiiliterän, säätää koneen uudelleen ja aloittaa halutun profiilin valmistamisen.

 

 

Nelikutterihöylä MP360 on kompakti ja toimiva kone, joka on tunnettu niiden puuseppien keskuudessa, jotka arvostavat tehokkuutta, monipuolisuutta, tarkkuutta ja helppoa käyttöä. Se mahdollistaa monenlaisten valmiiden puutuotteiden, kuten lattialautojen, paneelien, koristelistojen, ja huonekalujen osien tuottamisen. MP360:ssa on kaksi vaaka- ja kaksi pystysuoraa kursoa, jotka toimivat erillisillä moottoreilla, tehokkaat syöttörullat ja valurautainen työpöytä.

"Asiakkaani saavat aina sen, mitä haluavat. Höylään heille kaiken, lattiasta seiniin, sisä- ja ulkoverhouksiin kaikenlaisiin muotolistoihin jne. Viime aikoina olen työskennellyt erikoistilauksen parissa höyläten lautoja historiallisesti suojeltuihin rakennuksiin", hän huomauttaa. "Olen 73-vuotias ja yhä kiireinen seitsemänä päivänä viikossa", hymyilee Hans.

 

***

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!