Metsänomistajat sahaavat tuhoeläinten jyrsimiä tukkeja tulojen lisäämiseksi
Wood-Mizer, Deutschland
Tunnisteet
Tarve raivata metsää myrskytuhojen jälkeen? Ovatko kaarnakuoriaiset tehneet tuhojaan? Yksi ratkaisu on sahata vaurioituneet tukit arvokkaammaksi puutavaraksi maatalouden raaka-aineeksi ja kuluttajamyyntiä varten.
Saksassa Wendlandin alueella toimivassa Raddatzin perheessä miehet ovat tottuneet toimimaan koneiden ja mekaanisten laitteiden kanssa. Kevin on ammatiltaan mekaanikko ja työskentelee Musashi Group -yhtiön laadunhallintaosastolla ja hänen appensa Ottfried on ammatiltaan maatalouskoneasentaja. Paikalliset tuntevat perheen hyvin. Vuotuisen Kulturelle Landpartie -tapahtuman aikana Kevin hitsaa vanhoja puutarhatyökaluja, ruuveja, muttereita ja erilaisia muita metallisia esineitä, jotka hänen käsissään saavat uuden elämän kauniina metallisina koriste-esineinä, joita ihmiset ostavat mielellään koteihinsa.
Raddatzin perhe on perinteinen metsänomistajaperhe. Viime aikoihin asti metsä palveli lähinnä polttopuiden lähteenä, vaikka Kevinin anoppi Elfriede onkin toistuvasti sanonut, että metsä ja sen puut ovat liian kauniita yksinkertaisesti poltettavaksi uunissa.
”Polttopuu on harrastuksemme”, Kevin kertoo hymyillen. ”Ottfried ja minä käytämme traktoria ja ketjua vetääksemme kaadetut puut metsästä sekä käytämme myös haketinta.”
Viime vuosina Euroopan metsät ovat kärsineet kaarnakuoriaisten ja myrskytuulien aiheuttamista tuhoista, josta on aiheutunut tukkipuun ja jopa polttopuun hinnan dramaattinen lasku. Metsänomistajat ovat joutuneet uuden ongelman eteen: heidän on raivattava tontit jäämistä ja roskista mutta pyöreitä tukkeja on lähes mahdotonta myydä normaaliin hintaan.
”Tämän päivän tilanteessa tukeista ei makseta mitään, edes metsän raivaamiseen ja tukkien pois kuljettamiseen liittyviä tuntipalkkoja ei saada katettua myynnillä”, huomauttaa Kevin.
Tässä on syy, miksi Raddatzin perhe pohti sahan hankintaa.
”Saha avaa kokonaan uusia mahdollisuuksia”, kertoo Kevin. ”Meillä on kotipuolessa aina meneillään jokin rakennusprojekti, johon tarvitaan puuta, jonka lisäksi rakennuksien ylläpito edellyttää usein tietyn kokoisia lautoja, jotka voimme tuottaa itse nopeasti sahan avulla. Lisäksi tontillamme on puita, jotka on kaadettava ennemmin tai myöhemmin.”
Ja lopuksi, ajoissa Elfrieden 60-vuotispäiviä varten hän sai vastaanottaa ainutlaatuisen lahjan - LX50-vannesahan.
Tämä ainutlaatuinen vannesaha on maailmankuulun vannesahoja, teriä ja puuntyöstöön tarkoitettuja koneita valmistavan Wood-Mizerin tuotevalikoiman pienin ja edullisin vannesaha. LX50 tarjoaa loistavaa laatua: lautojen mitoitus on tarkkaa koko pituudeltaan, sahatut pinnat ovat sileät ja ohuen vanneterän ansiosta sahausuran paksuus on vain 2 mm. Siten kustakin tukista on mahdollista sahata enemmän arvokasta materiaalia pyörösahaan verrattuna.
LX50-saha sisältää useista elementeistä koostuvan sahauspöydän, joka on asennettava tasaiselle alustalle, esimerkiksi autotalliin tai pihalle katetusti, sekä kahdella teräpyörällä ja moottorilla varustetusta sahapäästä. Moottorin tyypin voi valita - joko 3-vaiheinen 5,5 kW:n sähkömoottori tai bensiinikäyttöinen 14 hv:n moottori, joka on erittäin kätevä silloin, kun käytettävissä ei ole sähköä, kuten metsässä. LX50 toimitetaan kuormalavan päälle pakattuna. Koneen kasaaminen onnistuu YouTube-sivuilta löytyvän video-ohjeen avulla: sahauspöydän elementit kootaan ja kiinnitetään toisiinsa, linjaus ja suoraan asetus tapahtuu jalkoja säätämällä ja sahapää asennetaan kiskoille. Sahapäätä siirretään eteen- ja taaksepäin työntämällä ja säädetään halutulle lautapaksuudelle käsikammen avulla.