Vanhojen luostareiden entisöinti Bulgariassa Wood-Mizerin sahoja käyttämällä

Wood-Mizer, Europe

The monastery restored with the preservation of its authentic architecture

 

Vuonna 1158 perustettu Bulgarian Etropolessa sijaitseva ortodoksinen Varovitetsin luostari muuntui keskiaikana hengellisen tiedon aarreaitaksi, jossa munkit kopioivat käsin liturgisia kirjoja. Luostaria entisöidään parhaillaan Wood-Mizerin kahden sahan avulla tarkoituksena entisöidä luostari tarkalleen alkuperäiseen asuunsa.

Luostarin apotti Emil Yakimov, joka on ollut entisöintitöiden johdossa vuodesta 2003 kertoo: ”Ensiksi aloimme kunnostaa itse pyhättöä. Lopulta osoittautui, että meidän piti vaihtaa koko katto. Kyseessä oli vaikea työ ja puumateriaalia kului paljon. Luostari omistaa 4000 hehtaaria metsää, joten puuta meillä kyllä on, mutta meidän piti hyödyntää materiaali mahdollisimman tarkasti ja saada useita erikokoisia lautoja ja kappaleita raakapuusta valmistettuna.”

Vuonna 2008 Emil Yakimov kuuli Wood-Mizerin sahoista ja päätti, että luostarin on hankittava LT40-saha.

 

With the help of sawmills the monastery mills logs from own forestsWith the help of sawmills the monastery mills logs from own forests

 

”Tämän koneen avulla aloimme sahata metsästämme kaadettuja tukkeja ja saimme pyhätön katon korjattua”. Sen jälkeen jatkoimme korjaamalla muut katot ja lattiat kaikissa rakennuksissa”, kertoo apotti Emil Yakimov.

Yksi Wood-Mizerin sahojen eduista on se, että sahaa on mahdollista kuljettaa vuoriston kapeita teitä pitkin mihin tahansa osaa metsää ja jopa itse metsässä. Sahojen avulla lautoja sahattiin tukeista erittäin suurella tarkkuudella ja samaan aikaan puumateriaalia säästäen, sillä kapeiden vannesahan terien tuottama sahausrako on vain 2 mm, mikä tarkoittaa sitä, että lautoja saadaan sahattua suurempi määrä ja lisäksi sahanpurua muodostuu vähemmän jokaisesta tukista.

 

The sawmills cut boards with great precisionThe sawmills cut boards with great precision

 

Varovitetsin luostarin arkkitehtuuri on varsin poikkeuksellinen. Entisöinnin aikana oli oleellista säilyttää luostarin ulkoasu samana kuin mitä se on ollut jo vuosisatojen ajan.

”Kirkko, sellaisena kuin se on olemassa tänään, rakennettiin vain kahdessa vuodessa vuosina 1858 - 1860. Noina vuosina Bulgaria kuului Ottomaanien valtakuntaan ja historiankirjoitusten mukaan Turkin sulttaanin tytär sairastui, mutta parani vierailtuaan Varovitetsin luostarissa. Tästä kiitollisena sulttaani julkisti ”firman” - luvan rakentaa kirkon. Säilytämme tätä dokumenttia luostarissa.”

 

The monastery restored with the preservation of its authentic architectureThe monastery restored with the preservation of its authentic architecture

 

Veleganovin veljesten omistama perheyritys, joka on erikoistunut kirkonkellojen valmistukseen jo yli 200 vuoden ajan useamman sukupolven yli, valmisti uudet kirkonkellot kellotorniin. Kuuluisan bulgarialaisen maalarin Sasho Rangelovin työpajan taiteilijat koristivat pyhätön sisäosat loisteliailla seinämaalauksilla. Tämä työ kesti noin neljä vuotta.

 

Famous Bulgarian painter Sasho Rangelov decorated the temple's interiorFamous Bulgarian painter Sasho Rangelov decorated the temple's interior

 

Tällä hetkellä entisen luostarin kammioita kunnostetaan vierashuoneiksi.

”Niiden koko tulee olemaan sama kuin entisillä kammioilla, mutta olemme lisänneet niihin tarpeelliset mukavuudet - suihkun ja käymälän - jotka löytyvät jokaisesta huoneesta.” Pyhiinvaeltajilla on mahdollisuus yöpyä muutama vuorokausi Varovitetsin luostarissa.

 

The former monastery cells rebuilt into guest roomsThe former monastery cells rebuilt into guest rooms

 

Rakenteiden entisöintiin käytettävä puu sahataan ja ilmakuivataan. Entisöintityö on vielä kesken.

”Olemme erittäin tyytyväisiä entisöintityön edistymisestä, joten päätimme ostaa vielä toisen Wood-Mizerin sahan. Nyt näiden kahden sahan avulla tuotettua puuta käytetään Bulgariassa olevien muiden kirkkojen ja luostareiden entisöintiin. Olemme esimerkiksi sahanneet puut yhdeksänneltä vuosisadalta peräisin olevan Lovechin luostarin entisöintiä varten. Kirkko oli tuhoutunut, mutta sitä rakennetaan uudelleen sahatusta puumateriaalista kahden Wood-Mizerin sahamme avulla", kertoo apotti Emil Yakimov.

 

The timber is used for renovations of monasteries in whole BulgariaThe timber is used for renovations of monasteries in whole Bulgaria
At the moment the monastery operates two Wood-Mizer sawmillsAt the moment the monastery operates two Wood-Mizer sawmills
Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!