Eläkkeellä oleva insinööri sahaa ja työstää puuta Ranskan Alpeilla

Retired Engineer Sawmilling and Woodworking in the French Alps

 

Henri Kurzaj on puolalaistaustainen mutta ranskalainen yrittäjä, joka on työskennellyt puun parissa jo melkein kuusi vuotta. Hänen yhtiönsä, Forest-Ethik, keskittyy paikallisesta puusta suunniteltujen ja valmistettujen puuesineiden tuotantoon.

 

”Olen aina halunnut löytää paikan, jossa voin rentoutua ja olla lähellä luontoa”. Olen eläkkeellä oleva rakennusinsinööri ja jouduin ajamaan työni puolesta paljon autoa vieraillessani eri rakennuskohteissa, joten halusin ostaa palan maata ja nauttia päivittäin luonnon rauhasta ja kauneudesta”, tunnustaa Henri. Ja todellakin, hänen 14 hehtaarin metsä- ja peltotonttinsa tarjoaa hänelle fantastisen mahdollisuuden kuunnella lintujen laulua ja nauttia puiden kasvun seuraamisesta.

Savoie on alue Ranskassa, joka sijoittuu Alppien juurelle ja rajoittuu Sveitsiin ja Italiaan. Alue on kuuluisa paitsi erinomaisista vuorikiipeilymahdollisuuksista myös alkuperäisistä paikallisista tuotteistaan. Alueen juustot ja viinit, joissa on tunnus ”Savoie” tunnetaan eräinä Ranskan hienoimmista tuotteista. Niin on myös paikallisista metsistä saaduista puista valmistettujen kokopuisten huonekalujen osalta. ”Mielestäni paikallisista metsistä saatu puumateriaali on luonteeltaan jaloa ja kaunista ja jo siksi niistä valmistettuja esineitä tulisi arvostaa ja kunnioittaa”, sanoo Henri Kurzaj.

 

 

Vaikka Henri on eläkkeellä oleva rakennusinsinööri, hän toimii edelleen aktiivisesti liike-elämässä. ”Saan paljon innostusta ympärilläni olevista metsistä. Alueella on paljon puita, erityisesti saarnia. Meillä on myös paljon kilpailua ja alueella toimii paljon isoja tunnettuja yrityksiä, jotka valmistavat huonekaluja ja puusta valmistettuja tuotteita. On haastavaa osallistua kilpailuun ja tarjota asiakkaille alkuperäisiä suunnittelemiani puuesineitä”, Henri mainitsee. ”Olen iloinen, että voin tarjota asiakkailleni kauniista paikallisesta puusta valmistettuja esineitä, jotka eivät ole jostakin kaukaisista maista tuotuja. Olen ylpeä siitä, että voin työskennellä omasta metsästäni olevan puumateriaalin kanssa. Se inspiroi minua todella paljon.”

Henri oli innostunut puusta, erityisesti massiivipuusta, jo paljon ennen kuin perusti oman Forest-Ethik-puuntyöstöyrityksensä. Alussa esineet olivat pienikokoisia ja suoraviivaisia luomuksia, jotka hän itse suunnitteli ja valmisti työpajassaan, mutta hän edistyi nopeasti tekemään monimutkaisempia esineitä, kuten pöytiä, penkkejä, tuoleja ja hyllyjä - kaikki luonnollisesta massiivipuusta valmistettuja.

"Se mistä pidän puussa, on sen luonne. Jokainen sahaamani tukki on omanlaisensa, vaikka kyseessä olisi sama puulaji. Puu on aina erilaista mitä tulee sen tuoksuun, ulkoasuun ja kosketuspintaan”, Henry kertoo.

 

Forest-Ethik tarjoaa massiivipuusta valmistettuja tuotteita, jotka on suunniteltu luovalla tavalla ja jotka on viimeistelty erittäin tarkasti. ”Olen itse luonut tuotteeni ja vain minä itse päätän niiden ulkoasusta, periaatteista ja kokoonpanosta. Aiemman rakennusinsinöörikokemukseni ansiosta minulla on tarpeeksi tietämystä ja kokemusta tehdä kaikki tuotantovaiheet itse”, Henri kuvaa.

”Suunnittelen tuotteeni niin, että pyrin luomaan joka kerta jotakin poikkeavaa, jotakin, jota ei vielä ole markkinoilla. Kyseessä voi olla pöytä, tuoli, huonekalu, jotakin, joka ei asetu minkään tietyn tyylin rajoihin ja joka voi sisältää myös terästä ja metallia. Ja mikä parasta, tiedän kuinka toteuttaa ne - minulla on patentti, jonka nimi on Forest-Ethik”.

 

 

”Se mistä ihmiset pitävät massiivipuussa on siihen sisältyvät luonnolliset muodot ja kuviot, erityisesti silloin, kun ne näkyvät selvästi lopputuotteessa. Siksi pyrinkin aina puun kanssa työskennellessäni säilyttämään kaikki puun luonnolliset muodot, kaaret ja myös karheat reunat”, hän kertoo.

Näyttää siltä, että puu itsessään inspiroi puun työstäjiä kuten Henriä ja hänen asiakkaitaan, jotka löytävät uusia ideoita erilaisiin puutuotteisiin liittyen.

”Asiakkaani pitävät puun ja metallin luovista yhteiskäyttötavoista. Kuuntelen asiakkaitteni ideoita ja pohdin, kuinka voin toteuttaa asiakkaitteni visiot todellisiksi tuotteiksi. Joskus olen hämmästynyt siitä, kuinka luovia asiakkaani ovat”, myöntää Henri.

 

 

Henrin käyttämien työkalujen ja koneiden valikoima kattaa kaikenlaisia koneita yksinkertaisesta moottorisahasta ja kaatuneiden tai vaurioituneiden puiden kaadosta hänen metsästään aina kaikenlaisiin hiomakoneisiin ja työstökoneisiin sekä tietenkin myös sahaan, joka on Wood-Mizerin hydraulinen LT20-saha. ”Pidän tästä sahasta sen monipuolisuuden, siirrettävyyden ja tietenkin suuren sahauskapasiteetin vuoksi”. Sahaan 5,5 metriä pitkiä tukkeja, joiden halkaisija voi olla yli 60 cm ja pidän sahan tarjoamasta suuresta sahaustarkkuudesta. LT20-saha sisältää automatisoidun laudan paksuuden mittalaitejärjestelmän (Setworks)”, kertoo Henri.

”Ensin minun pitää arvioida tukin pituus ja muoto. Seuraavaksi käytän hydraulisia toimintoja ja asetan tukin sahauspöydälle, käännän sen ympäri parhaaseen asentoon ja puristan sen kiinni, jotta se pysyy vakaasti ja turvallisesti paikoillaan. Lopuksi aloitan sahauksen - helppoa!”

 

 

Henri myöntää, että hän oli etsinyt hyvää sahaa pitkään. Alussa hänen pääasiallinen työväline tukkien halkaisussa oli moottorisaha, koska hän tunsi sen olevan suhteellisen helppo menetelmä. Mutta vaikka Henri yritti tehdä pinnoista mahdollisimman tasaisia, koko prosessi oli liian monimutkainen ja vei liikaa aikaa, eikä ollut kovin turvallinenkaan.

Henri kokeili moottorisahaa telineessä ja kokeili myös italialaisia ja kanadalaisia sahatyökaluja. Mikään niistä ei kuitenkaan yltänyt lähellekään sitä, mitä hän itse odotti hyvältä sahalta.

”Noin viisi vuotta sitten olin messuilla Lyonissa ja näin Wood-Mizerin sahan ensimmäistä kertaa. Innostuin todella paljon, sillä se vaikutti todella fiksulta, käytännölliseltä ja ammattimaiselta ratkaisulta. Ajattelin, että tuossapa on vihdoin vastaus kaikkiin sahaukseen liittyviin toiveisiini”, Henri muistelee.

 

 

Henri otti yhteyttä Wood-Mizerin Ranskan toimistoon ja kuuli, että Wood-Mizerin tuotantotehdas sijaitsee Puolassa. Hän päätti ottaa yhteyttä Wood-Mizerin henkilökuntaan Puolassa ja puhua sahoista omalla äidinkielellään.

”Sain erittäin hyvää palvelua omalla äidinkielelläni. Ainoa kysymys, jota pohdin, oli se, olenko valmis investoimaan kyseiseen koneeseen? Päätin investoida ja olen ollut erittäin iloinen päätöksestäni”, Henri kertoo.

Nyt Henri työstää maksimissaan 60 cm leveän materiaalin kanssa ja mikäli hän tarvitsee leveämpää materiaalia kookkaampaa huonekalua varten, hän pyytää apua tutuilta puusepiltä, jotka suorittavat kokoonpanon hänen puolestaan. Tulevaisuudessa hän haluaisi tehdä kaiken itse, miksi hän suunnitteleekin Wood-Mizerin hirsi-/oikohöylän hankkimista.

”Toiveeni on pystyä kokoamaan kookkaita puisia rakennelmia kokonaan itse", Henri pohtii. ”Voisin valmistella raaka-aineet sahalla ja tuottaa viimeistellyt tuotteet hirsi-/oikohöylän avulla. Tiedän, että Wood-Mizerin hirsi-/oikohöylän avulla se onnistuisi helposti!”

 

 

***

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!