Nooan arkin rakentaminen
Wood-Mizer, Europe
Tunnisteet
Ja Jumala sanoi Nooalle: ”Tee itsellesi arkki sypressipuusta – sen pituus olkoon 300 kyynärää, leveys 50 ja korkeus 30 kyynärää. Rakenna arkkiin katto ja kolme kerrosta. Minä lähetän vedenpaisumuksen maan päälle… Nooa teki kaiken niin kuin Jumala oli häntä käskenyt.” Otteita Genesiksen 6. luvusta (englantilainen raamatunkäännös).
Arkki on yksi maailman ikonisimmista uskonnollisista symboleista. Legendoja tulvista on kaikkialla, missä ihmiset asuvat. Yli 200 kulttuurissa ympäri maailmaa on säilynyt jonkinlainen tulva- tai arkkitarina. Joten kun Ark Encounterin perustaja harkitsi seuraavaa suurta projektiaan, arkki oli listan kärjessä.
Inspiraatio projektille lähti liikkeelle perustajan toiveesta luoda perheystävällinen vetonaula, joka kannustaisi ihmisiä miettimään uudestaan raamatun merkitystä meidän aikanamme. Nyt valmistunut rekonstruktio Nooan arkista Williamstownissa, Kentuckyssa, kesti vain vähän yli puolitoista vuotta, ja sitä pidetään maailman suurimpana vapaasti seisovana puurunkorakenteena, jonka rakentamiseen on käytetty yhteensä 7300 m³ puuta. Puolentoista jalkapallokentän pituisena arkin tilavuus vastaa 500 tavanomaista puoliperävaunuyhdistelmää, siinä on kolme näyttelytasoa ja yläkannelle valmistuu 600-paikkainen ravintola. Arkin maksimikapasiteetti on 10 000 kävijää, mutta järjestäjät aikovat kuitenkin rajoittaa kapasiteetin 3000 henkilöön kerrallaan.
Muotoilu
Visio sai alkunsa Answers in Genesis -järjestön puheenjohtajalta Ken Hamilta ja Patrick Marshilta – maailmankuulu taiteellinen johtaja, jonka hahmoihin kuuluvat Jaws ja King Kong Floridan Universal Studios -huvipuistossa, muiden suuren luokan projektien joukossa ympäri maailmaa. Arkkiprojekti alkoi paperilla yhdistämällä Patrick Marshin visio ja Indianassa sijaitsevan Troyer Groupin rakennustekninen ja arkkitehtoninen asiantuntemus. Troyer Group on rakentanut Elkhartiin, Indiana, Amerikan maaseudun maatilatorin, joka on USA:n suurin puunaulattu lato. Troyer Groupin LeRoy Troyer johti Ark Encounterin arkkitehtisuunnittelua ja värväsi aikaisimmissa hankkeissa mukana olleita amishilaisia rakentajia vastaamaan arkin raskaista puurunko- ja puusepäntöistä.
Aivan ensimmäinen suunnittelukysymys oli yksinkertainen: kuinka pitkä on kyynärä? Koska kyynärä vastaa kyynärpään ja pisimmän sormenpään välistä etäisyyttä, entisaikoina oli useita erilaisia kyynärän pituuksia. Arkkiprojektiin käytettiin juutalaista kyynärän pituutta 51,8 cm, jolloin arkin kokonaismitaksi tuli 155,5 m pitkä, 15,2 m korkea ja 25,9 m leveä.
Puutavaran toimitus
Yksi projektin suurimmista haasteista oli kysymys, kuka pystyisi toimittamaan vaadittavan määrän ja tarvittavan kokoista puutavaraa. Mieleen tuli Colorado Timberframe, Denverin ulkopuolella sijaitseva yritys, joka väittää omistavansa ”Pohjois-Amerikan suurimman ja teknisesti edistyneimmän puurunkojen tuotantolaitoksen”. Heidän valtava tehtaansa on täynnä uusimpia teknologioita puurunkotyöhön tarvittavien laitteiden saralla, johon kuuluu laajennettu Wood-Mizerin LT15-saha.
Colorado Timberframe -yrityksen omistaja Keenan Tompkins sai yhdeltä työntekijältään tekstiviestin, jossa sanottiin: ”Jos meillä on Pohjois-Amerikan suurin puunrunkojen tuotantolaitos, miksi emme sahaa suurinta puurunkoa?” Keenan tutki hieman asiaa ja otti yhteyttä Troyer Groupiin. Ajoitus ei olisi voinut olla osuvampi, sillä arkin suunnittelu oli miltei valmis ja Troyer Group etsi aktiivisesti yritystä, joka voisi toimittaa tarvittavan puutavaran. ”He yrittivät yhä arvioida, pystyykö yksi yritys todella selviytymään hankkeen määrästä”, Keenan sanoi. ”Me sanoimme heille, että me pystymme hoitamaan koko projektin. Olemme ainoa yritys, joka kykenee valmistamaan sen kokoista puutavaraa, joita heillä oli, ja itse asiassa valmistamaan kaikki puutavarat.”
Raaka-aineen sahaus
Colorado Timberframe sai sopimuksen ja aloitti välittömästi työt. Itse puurungon rakentamiseen tarvittiin 3500 m³ järeää puuta ja jokainen yksittäinen puuelementti oli mitoitettava tarkasti. Jokaiseen hirteen oli sahattava erittäin tarkat liitoskohdat ja reiät, jotta koko runko voitiin asentaa aikataulun mukaan. ”Meidän oli palkattava lisää henkilökuntaa, koska päädyimme siirtymään kolmivuorotyöhön ja työskentelemään 24 tuntia päivässä, 6 päivää viikossa noin vuoden ajan”, Keenan muistelee. ”Porukkaan kuului 25 kaveria verstaalla noin vuoden ajan – käsimetsureita, koneen käyttäjiä ja lautatarhan kavereita. Eikä tähän ole laskettu mukaan asennusporukkaamme. Meillä oli vielä toiset 10 kaveria, jotka työskentelivät amishien rinnalla arkin rakennustyömaalla.”
Kaikki arkin sisällä käytetyt suorakulmaisiksi sahatut puut ovat Oregonissa, Washington, ja Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa korjattua ja jyrsittyä douglaskuusta. ”Kaiken kaikkiaan puutavaraa oli yhteensä 120 puoliperävaunullista”, Keenan sanoi. ”Me tuotimme kaiken tämän höyläämättömän, särmätyn puutavaran, ja teknisissä suunnitelmissa oli esitetty hyvin erityiset kokovaatimukset puutavaran lopullisille mitoille. Puolet puutavarasta oli mitoitettava uudestaan ennen jyrsimistä CNC-koneella. Joten tämän parissa me todella käytimme Wood-Mizeria vuoden ajan. Noin puolet arkin puurungosta meni LT15-sahan läpi.”
LT15-saha on osa Wood-Mizerin aloittelijoille tarkoitettua sahavalikoimaa, ja sen hankkivat usein puutyön harrastajat tai ensikertalaiset sahaajat. Mutta koska LT15-sahalla voidaan sahata minkä tahansa pituista sahatavaraa sahauspöydän rajattomien jatkeiden ansiosta, sitä käyttävät myös yritykset kuten Colorado Timberframe puhtaasti kaupallisiin tarkoituksiin. ”LT15-saha oli olennainen osa prosessia”, Keenan sanoi. ”Sitä tarvittiin puutavaran koon muuttamiseen, ja koska tämän projektin puut olivat niin valtavia, meidän oli tehtävä erikoisvalmisteiset omat kuormalavamme. Näin kaikki lavat tehtiin LT15-sahalla poistamalla kaikki tasauspätkät ja jätemateriaali. Voit kuvitella, kuinka monta kuormalavaa tarvittiin 3500 kuutiometriin puuta!”
Koko projektin ajan käytettiin tavallisia Wood-Mizerin 4/32 ja 10/30 DoubleHard-sahanteriä. Ne räätälöitiin kuitenkin siten, että saavutettiin karkeatekoinen pinta, jota arkin suunnittelijat etsivät palkeista. ”He halusivat puun luonteen olevan rustiikkinen, jotta se näyttää höyläämättömältä puutavaralta”, Keenan kertoi. ”Meidän piti muuttaa terää saadaksemme saman höyläämättömän pinnan, jonka saa jyrsimällä.”
Jatkovalmisteluja
Kun palkit olivat oikean kokoisia, työstöprosessi alkoi – jokaiseen palkkiin porattiin lovet, reiät ja paljon muuta mahdollisimman tarkasti Colorado Timberframe -yrityksen uuden CNC-koneen ansiosta. ”Puutavara ajettiin K2I Hundegger CNC-koneen läpi. Meillä on 1,22 metriä leveä rata, joten sillä voidaan valmistaa 120 cm leveitä, maks. 50 cm korkeita ja 18,3 metriä pitkiä palkkeja. Saimme koneen suuria kaupallisia hankkeita varten. Se tekee kaikki perinteiset puurungon liitokset – tappiliitokset sekä poraukset ja rakouurrot ja kaikenlaiset syvennykset tai lovet, jotka ovat välttämättömiä joko puuliitosten tai teräslevyjen sovittamiseen.
Mutta kaikkea puuta ei tarvinnut sahata suorakulmaiseksi. Arkin suunnittelusuunnitelmassa vaadittiin 66 massiivista kontortamäntytukkia arkin pohjakerroksesta yläkerrokseen – 16,8 m pitkä. Huomattava määrä pylväisiin käytetyistä tukeista oli Utahissa kasvavia kuolleita engelmanninkuusia. ”Pyrimme harkitusti ja keskitetysti sisällyttämään mahdollisimman monta talteenotettua tukkia”, Keenan kertoi. ”Kuusitukit seisoivat kuolleina ja ne korjattiin vastuullisesti.” Colorado Timberframe rakensi erityisen kiristyslaitteen massiivisten kontortamäntytukkien pyörittämistä ja kaiken tarvittavan puusepäntavaran sahaamista varten. Tämä tehtiin käsin, ja kuuden miehen ryhmältä kesti kaksi täyttä päivää saada yksi tukki valmiiksi.
Ihme kyllä, Colorado Timberframe toimitti tarvitun puumäärän aikataulun mukaan, ahersi projektin parissa runsaan vuoden ja jatkoi lisäksi mittatilaustyönä tehtyjen puurunkoisten omakotitalojen ja rakenteiden rakentamista muille asiakkaille. ”He tekivät joitakin melko uskomattomia asioita puulla ennen teräksen ja betonin keksimistä”, Keenan miettii. ”Joten se on tavallaan paluuta sisällyttämään ja käyttämään sitä rakennuskohteissa, mutta soveltamalla sitä nykypäivään.”
Keenan kertoi, että vaikka Ark Encounter oli valtava projekti, onnistumisen avain oli projektinhallinta, organisaatio ja aikataulutus, jotka varmistivat, että yritys ei lannistunut projektin suuruudesta. ”Henning Mund, saksalainen metsurimestari ja kumppanini – emme olisi onnistuneet ilman häntä”, Keenan sanoi. ”Henkilökohtaisesti uskon, että hän on USA:n paras metsuri.”
Rakennustyöt
Maankaivutyöt aloitettiin arkin rakennustyömaalla elokuussa 2014 noin 2000 km itään Colorado Timberframen laitoksesta Kentuckyssa. Alueelta poistettiin 380 000 m³ irtomaata. Perustustyöt aloitettiin helmikuussa 2015 ja ”arkin nostaminen” alkoi kesäkuussa 2015.
Arkin suunnitelman mukaan puurakenne oli asetettava 3,6 metrin päähän maasta 102 betonipylvään päälle. Kun puutavara saapui Kentuckyyn, aloitettiin itse massiivisen puurunkorakenteen rakentaminen. Kuten mikä tahansa muu puurunkorakenne, arkin runko jaettiin sarjaan 2D-alueita, joita kutsutaan ”kaariksi”. Kun jokainen ”viipale” tai kaari on koottu ja laitettu paikalleen, 3D-rakenne alkaa kasvaa. Kaareva rakennelma tehtiin maahan käyttämällä korotettuja puulavoja, jotka pitivät kaikki eri puuelementit linjassa, kun ne liitettiin yhteen jättiläismäisen palapelin tavoin.
Ensimmäinen kaari painoi 12,5 tonnia, ja sen asentaminen paikalleen kesti kaksi viikkoa. Kaksi pienempää nosturia nostivat sen pystyyn ja suuri nosturi nosti kaaren paikalleen betonipylväiden päälle. Kun amishilainen rakennusryhmä sai työnsä edistymään nopeammin kunkin kaaren kohdalla, projektin lopussa kaaria koottiin ja asennettiin kahden vauhdilla viikossa. Kun projekti lähestyi loppuaan, Orie Lehman, yksi amishilaisista puurunkotyötä valvovista kirvesmiehistä, pystytti siirrettävän Wood-Mizer LT40 -sahansa arkin rakennustyömaalle voidakseen sahata kaiken arkin sisälle ja ulkopuolelle sijoitettaviin satoihin penkkeihin tarvittavan puun.
Rakennustiedot
• Arkin paino: 15 800 tonnia
• Varauloskäynnit on mitoitettu 10 000 hengelle
• 5000 piirustusarkkia rakenteen jokaisesta näkökulmasta
• Pysäköintialueelle mahtuu 4000 autoa
• 600-paikkainen ravintola on rakenteilla katolle
• 15 150 vanerilevyä
• 27 000 neliömetrin bambulattia
• 67 467 porattua reikää palkeissa
• 95 tonnia teräslevyjä ja liittimiä
• 7300 m³ rakenteeseen käytettyä puutavaraa
• 5435 järeää puupalkkia
• 300 000 ruuvia
• 50 000 naulaa ja pulttia
Vierailu arkissa
Ark Encounter on nyt avoinna suurelle yleisölle, ja siellä on vieraillut jo yli 300 000 kävijää ensimmäisen kahden kuukauden aikana.
Ark Encounteria on kutsuttu maailman kahdeksanneksi ihmeeksi, ja tarvittiin satoja ihmisiä tekemään töitä yhteistä tavoitetta kohti – maailman suurimman vapaasti seisovan puurunkorakenteen rakentaminen. Colorado Timberframen ja Troyer Groupin kaltaisten yritysten taitojen, laitteiden ja omistautumisen ansiosta eri puolilta maailmaa tulevat kävijät voivat nyt nauttia henkeäsalpaavasta Ark Encounterin projektista.
Wood-Mizerin sahoja arkissa
Colorado Timberframen LT15-sahan lisäksi arkkiprojektiin osallistui vähintään kaksi muuta Wood-Mizer-sahaa. LT70-sahaa käytettiin projektin Peg and Beam -avajaisseremoniassa käytettyjen ensimmäisten palkkien sahaamiseen. Siirrettävää LT40-sahaa käytettiin myös paikan päällä projektin viimeisinä kuukausina penkkimateriaalin ja muiden sellaisten viimeistelytuotteiden valmistamiseen, joita voitiin työstää jäännöspuusta.