LT40-sahan historia: Sahauspöydän ja hydrauliikan päivitykset

Marcin Kozłowski, PR Specialist

The LT40 Sawmill History: Bed and Hydraulics Upgrades

Käytännöllinen ja kätevä tukkien sahaus perustuu vankkaan sahatoteutukseen, joka koostuu vahvasta ja tarkasta sahauspäästä oikein valitulla sahanterällä sekä luotettavasta sahapöydästä. Tehokkaan hydraulijärjestelmän avulla käyttäjä voi ladata, pyörittää, tasata ja puristaa tukin paikoilleen nopeasti säilyttäen samalla työturvallisuuden ja ergonomian. Lisäksi siirrettävässä sahamallissa puun sahaaminen onnistuu paikan päällä siellä missä asiakas haluaa.   

Ennen vanhaan raskaiden ja staattisten runkosahojen tapauksessa ihmisten täytyi tuoda tukit sahalle ja viedä sahattu materiaali lopulta takaisin kotiin. Vasta kevyen ja kompaktin siirrettävissä olevan Wood-Mizer LT40 -sahan myötä tukkien sahaaminen valmiiksi laudoiksi ja pelkoiksi muuttui mahdolliseksi missä tahansa, esimerkiksi metsässä, yksityisellä tontilla tai asiakkaan rakennustyömaalla. Tämä kaikki muuttui mahdolliseksi siirrettävän sahan innovatiivisen toteutuksen myötä. Sahan suunnittelivat ja rakensivat kaksi nerokasta insinööriä Indianapolisista, Yhdysvalloista – Don Laskowski ja Dan Tekulve. Keskeisenä luovana ideana oli pystyttää ulokepalkillinen sahapää varustettuna vahvalla ja ohuella sahanterällä sekä pitkällä yksikiskoisella ja kaksipyöräisellä sahauspöydällä. 

 

 

LT40-sahauspöydän päivitykset 

LT40-sahan ensimmäinen runko näytti varsin herkältä ja koostui kuudesta poikkileikkauksesta, joista neljä oli staattista ja kaksi taitettavaa. Vuonna 1996 poikkileikkaukset olivat edelleen taitettavat, mutta Wood-Mizer vahvisti runkoa lisätuella ja korvasi 50x50 mm:n teräsprofiilin 100x100 mm:n teräsprofiililla. Sahan runko ei ole juurikaan muuttunut vuosien varrella, sillä se on aina rakennettu hyvälaatuisesta teräksestä (4 - 6 mm:n paksut seinämät) ja se on valmistettu käyttämällä parhaiten tunnettua valmistustekniikkaa.  

 

 

Vuonna 1998 LT40-saha oli käynyt niin kutsutun "metrifikaatioprosessin", jolloin kaikki brittiläiset mitat muutettiin metrijärjestelmään perustuviksi mitoiksi. Lisäksi Wood-Mizer päivitti LT40-sahan yleiskäyttöisellä AC-virtalähdejärjestelmällä ja lisäsi tehokkaamman hydraulipumpun ja uusia hydraulisia toimintoja, kuten lisäpuristimet, syöttörullat ja tukin kuormausvarret.  

Puolan Wood-Mizerin tehtaalla otettiin vuonna 2012 käyttöön moderni saharunkojen hitsauslaitteisto, mikä lisäsi huomattavasti valmistusprosessin tehokkuutta ja tarkkuutta. 

 

 

Keskellä oleva tukkipuristin, sivutuet ja tasaaja 

Ensimmäisissä Eurooppaan saapuneissa LT40-sahoissa tukin kuormausmekanismi saattoi olla joko hydraulinen tai manuaalinen.   

Keskellä oleva tukkipuristin ja sivutuet ovat sahauspöydän olennaisia osia, joita käytetään tukin kiinnittämiseen ja vakautukseen sahauksen aikana. Vuosien varrella Wood-Mizer paransi sivutuen muotoja uusien eurooppalaisten turvallisuusmääräysten vuoksi. Siirrettävien sahojen osalta myös sivutukien aktivointimekanismia muutettiin.  

Ennen vuotta 1996 yhdellä kuljettimella toiminut keskipuristin liikkui vain vaakasuunnassa ja oli varustettu käsikäyttöisellä tunnusomaisella levyllä. Se nostettiin isomman tukin tapauksessa ja pudotettiin pienemmille. Vuodesta 1996 lähtien keskellä oleva tukkipuristin on asetettu 2 tuuman teräsvarteen ja se liikkuu sekä vaaka- että pystysuunnassa, jolloin käyttäjä voi säätää kiristyksen korkeutta ja asentoa kätevästi. Nykyään keskellä oleva tukkipuristin sisältää kaksinkertaisen varren, joka tarjoaa entistä enemmän vakautta sahauksen aikana.     

 

 

Euroopan ensimmäisissä LT40-sahoissa oli kaksivartinen hydraulinen leukakääntäjä. Tällä hetkellä STANDARD-mallisessa hydraulisessa LT40-sahassa on piikkimäinen tukinkääntäjä. Sitä vastoin SUPER-hydrauliversiossa on ketjukääntäjä, joka mahdollistaa painavien tukkien pyörittämisen molempiin suuntiin. Tukin kääntäjä ja tukin tasausjärjestelmä ovat välttämättömiä, jotta tukin asento sahauspöydälle voidaan varmistaa.   

"1990-luvun alusta lähtien tukin tasausjärjestelmä aktivoitiin hydraulisesti ja vapautettiin mekaanisesti avaamalla venttiili. Vuonna 1996 käyttöön otetut tasausrullat helpottavat tukin valmistelua sahausta varten. Pöydän molempiin päihin asennetut kaksi rullaa antoivat käyttäjälle mahdollisuuden siirtää tukkia manuaalisesti runkoa pitkin. Nykyään Wood-Mizerin hydrauliset sahat voidaan varustaa käytöllä varustetulla rullalla, joka auttaa asemoimaan tukin nopeasti ja kätevästi sahauspöydälle", kertoo asiakaspalveluasiantuntija Robert Fret.

 

 

Jatkopöydät, harjakattomalliset sahauspöydän penkit, säätöjalat ja iskunvaimennin 

Euroopan markkinoiden ensimmäiset LT40-jatkopöydät olivat 3,6 m ja 7,2 m pitkät BX12 ja BX24. Seuraavina vuosina Wood-Mizer toi valikoimaan kaksi uutta vaihtoehtoa, 1,8 metrin ja 0,5 metrin jatkopöydät. Jatkopöytiä tarjottiin pitkään ilman hydrauliikkaa, mikä muuttui vuonna 2005 sahojen käyttäjien ehdotuksesta.  

Wood-Mizer päivitti sahauspöydän penkit tukkien pitämiseen soveltuvaan muotoon vuonna 2019. Niiden muotoa ja toimivuutta parannettiin, jolloin ne muuttuivat niin sanotuiksi harjakattomallisiksi sahauspöydän penkeiksi. Harjakattomalliset sahauspöydän penkit estävät roskien kerääntymisen alustalle, mikä lisää sahauksen tarkkuutta ja tehokkuutta. Tämän parannuksen ehdottaja oli yksi Wood-Mizerin sahojen käyttäjistä. 

Ensimmäiset kiinteiden sahojen tuet ilmestyivät vuonna 1992. Ne eivät vielä tuolloin kuitenkaan sallineet korkeussäätöjä, mikä vaikeutti sahauspöydän tasaamista epätasaisilla lattioilla. Myöhemmin kiinteä LT40-saha sai säädettävät jalat, joiden säätövara oli  6 cm.  

LT40-sahalla voi olla myös iskunvaimennusrulla, joka vähentää korkealta putoavan tukin aiheuttamaa iskua. Iskunvaimenninrulla on usein tilattu lisävaruste suurille Wood-Mizerin sahoille, esim. malleihin LT70, WB2000, WM3000 ja WM3500. Idea iskunvaimenninrullaan liittyen saatiin myös eräältä Wood-Mizerin sahan käyttäjältä. 

 

 

Hydrauliset vaihtoehdot 

Euroopan ensimmäiset LT40-sahat 1990-luvun alussa sisälsivät olennaiset hydrauliset toiminnot, kuten tukin kuormaajan, sivutuilla varustetun kääntölaitteen, keskipuristimen ja tasaajan. Vaikka mekanismia käytettiin DC-pumpulla ja akulla, järjestelmä toimi oikein, mutta sen toiminta perustui akun tehokkuuteen, joten vähemmän tehokas akku merkitsi myös vähemmän tehokasta hydrauliikkaa. Vuonna 1996 Wood-Mizer päivitti LT40-hydrauliikan SUPER-versioon, joka oli varustettu kahdella tasavirtapumpulla. 

 

 

Vuonna 1998 Wood-Mizer esitteli LT40-hydrauliikkaan vaihtoehdoksi myös yleiskäyttöisen AC-virtalähteen. Nykyään asiakkaat voivat määritellä sahansa lisäämällä siihen vain tarvittavat hydrauliset toiminnot. 

"Yksi LT40-sahauspöydän kiinnostavimmista vaihtoehdoista liittyy vaaka- ja pystysuunnassa liikkuviin puristimiin. Tällä toiminnolla puu puristuu tukevasti alustaa vasten, mikä mahdollistaa entistä suuremman sahaustarkkuuden", Robert Fret sanoo.

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!