Puukalusteiden valmistusta Saksan Ala-Saksissa

Friedrich Hallweg, Germany

Wood Furniture Making in Lower Saxony

Suuret tukit ovat usein edullisia mutta vaikeampia käsitellä. Ainoastaan muutamat puusepät voivat käsitellä niitä. Silti nämä vaikeudet eivät estä Jan Nartenia, nuorta saksalaista puuseppää, joka sahaa suurella halkaisijalla olevia tukkeja ja valmistaa niistä yksilöllisiä puukalusteita.  

 

 

Aivan Jan Nartenin puusepänliikkeen sisäänkäynnin vieressä pienessä, hyvin hoidetussa Stemmenin kylässä Rotenburg an der Wümmen piirikunnassa on vaikuttava pino tukevia tammilautoja. Jan Narten toivottaa asiakkaansa tervetulleeksi ystävällisellä hymyllään ja hänen asiakkaansa saavat hänen yrityksestään paljon enemmän kuin pelkkiä puutuotteita.

 

 

Jan havaitsi, että ainoastaan muutama ihminen oli kiinnostunut suurista tukeista. Niiden kuljettaminen oli liian monimutkaista ja lisäksi niiden sahaaminen oli liian työteliästä. Halkaisijaltaan jopa 140 cm:n ja useita tonneja painavien tukkien työstämisellä on kuitenkin kaksi pääetua: tällaiset tukit ovat suhteellisen edullisia hankkia ja niistä voidaan valmistaa poikkeuksellisen arvokkaita tuotteita. 

Mutta aloitetaan ihan alusta asti.

 

 

Koulunsa päättämisen jälkeen 20-vuotias Jan aloitti työskentelyn alihankkijana useille yrityksille, pääasiallisesti asennustöissä. Hän oppi paljon tänä aikana. Mutta vuosien kuluessa aloitus omasta liikeideasta johti hänet puuntyöstön pariin sen hienoimmassa muodossaan.

Tällä hetkellä hänen metsänhoitajana työskentelevä koulukaverinsa sanoi kerran Janille, ”Muista, että jos joskus rakennan talon itselleni, sinä rakennat minulle keittiön tervalepästä”.  Tämä oli tavallista keskustelua kahden ystävän välillä oluella.   Silti, kun aihe tuli jatkuvasti esille, eräänä päivänä ystävät päättivät, että nyt on aika! He päättivät rakentaa keittiön tervalepästä, jonka he itse kaataisivat.

Ensimmäinen vaihe oli löytää hyvä saha. Ratkaisu saatiin Wood-Mizerin LT20-vannesahasta kertovasta YouTube-videosta.

Vuonna 2015 Jan asensi yritykseensä sähkömoottorilla varustetun kiinteän LT20-sahan ja alkoi kasvavan innostuksen vallitessa tuottaa sahatavaraa huonekalujen valmistukseen. Vankka kuormaaja siirtää nyt raskaita tukkeja. Tuore sahattu puu ilmakuivataan ensin, sijoitetaan neljään suureen matalaan lastiperävaunuun ja liitetään sitten biokaasulla toimivaan puu-uuniin loppukuivausta varten.

 

 

Jan valmistaa yrityksessään mitä tahansa mittatilaustyönä valmistettavia huonekaluja, televisiokaapista olohuoneen kalusteisiin tai keittiön kaappeihin. Hänen asiakkaansa ovat täysin mukana suunnittelussa. Jokaisesta yksityiskohdasta keskustellaan. Asiakas määrittelee tyylin, puulajin ja laudat, joista kaappi, pöytä tai sänky valmistetaan. Asiakkaat voivat jopa käyttää omalta tontiltaan peräisin olevaa puuta. Janin innostus on tarttuvaa, ja asiakkaan, puusepän ja tuotteen välinen suhde kehittyy sen mukaisesti.

 

 

Vielä viime aikoihin asti suuret, kestävät pöytätasot, joissa oli luonnonkaarnalla päällystetyt reunat, veistettiin vaivalloisesti mahtavista puunrungoista. 26 tunnin kuivumisen ja usean päivän käsittelyn jälkeen ne hiottiin täydellisen sileiksi kosketukselle moottorisahalla ja parkettihiomakoneella. Vuodesta 2021 lähtien tämä työ on kuitenkin tehty Janin uudella sahalla. Kyseessä on Wood-Mizer LX250, jolla voidaan sahata paksuja, jopa 140 cm:n levyisiä lautoja.

 

 

Toinen kone, Wood-Mizer MB200 SlabMizer, tasoittaa ja tasoittaa suuret puupinnat 142 cm:n leveyteen asti. Nyt vanha kuormaaja pinoaa suuret tukit LX250-sahan matalalle sahauspöydälle, jossa leveä sahapää liikkuu kahta kiskoa pitkin. LX250 sahaa suuret tukit helposti puhtaiksi laudoiksi. Käyttäjä käyttää käytännössä neljää sormea ohjaamaan ohjaussauvaa ja potentiometriä. Pinta viimeistellään sitten SlabMizerilla yhdessä työvaiheessa.

 

 

Viimeistelyyn kuluu melko paljon aikaa. Yrityksen tiloissa Jan tietää jokaisen lankun alkuperän. Asiakkaan pyynnöstä vastaava tieto voidaan polttaa laserilla tästä puusta valmistettuihin huonekaluihin. Älypuhelimella asiakas voi jäljittää, missä hänen sänkynsä, pöytänsä tai keittiönsä puu aikoinaan kasvoi. Asiakkaat rakastavat tätä lisäpalvelua. Toinen tärkeä raaka-aine on kierrätetty "puujäte", jota saadaan purettaessa puutaloja, vanhoja puusiltoja ja muita vanhoja rakennuksia.

 

 

LT20-saha, jonka edulliset, ohutteräiset ja kapeat vannesahanterät tuottavat enemmän lautoja ja vähemmän sahanpurua kuin perinteiset moottorisahat tai leveät pyörösahanterät, on myös osoittanut arvonsa. Jania voi verrata hyvään kokkiin arvokkaan puujätteen käsittelyssä. Kaikki menee hyötykäyttöön! Lähes kaikki tähteet ja sahanpuru kierrätetään. Niitä hyödynnetään ainutlaatuisessa rustiikkisessa peilikehyksessä tai epoksihartsityötasossa. Se on monimutkainen työ, joka ei anna anteeksi monia virheitä ja takaa korkean ostohinnan vain, jos se toteutetaan täydellisesti. Samalla Jan huolehtii huolellisesti siitä, että puu ei peity kokonaan hartsiin, vaan puun rakenne säilyy konkreettisesti antaen poikkeuksellisen ja miellyttävän vaikutelman.

 

 

Janille pöytä ei ole vain pöytä vaan huonekalu, joka tuo ihmiset syömään, leikkimään ja viettämään aikaa yhdessä. Tämä filosofia määrittää kaikki hänen työnsä. Hänen valmistamansa makuuhuoneet ovat tammea, tervaleppää ja setriä sisältäviä hyvinvoinnin keitaita. Sängyt ovat kokonaan puuta, eivätkä ne sisällä metallia aina kehyslevyjä myöten - ei ruuveja, kiskoja tai kiinnikkeitä. Siksi esteettisyys ja laatu ovat aina hänen huomionsa keskipisteessä.

 

 

Yrityksen näyttelytilat sijaitsevat pihapiirissä ja joskus jopa Janin kotona. Aiemmin tämä tuntui haittapuolelta, mutta nykyään siitä on tullut hänen menestyksensä tunnusmerkki. Tämä avoimuus, luova monipuolisuus ja rakkaus projektejaan kohtaan synnyttävät luottamuksen, joka erottaa Janin puusepänverstaan muista yrityksistä. Tämä selittää myös hänen yrityksensä iskulauseen: "Enemmän kuin puuta".

 

***

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!