Sahaaminen kylmässä säässä

Wood-Mizer, Europe

Halusitpa tai et, talvisää on väistämätön. Mutta se ei tarkoita, että sahaaminen täytyisi laittaa ”jäihin”. Kylmemmän sään saapuessa ja tukkien jäätyessä sahaaminen on haastavaa. Löydät alapuolelta muutaman käytännön vihjeen sekä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin koskien talviaikana suoritettavaa sahausta. Sopivaa sahaa käyttämällä ja alla esitettyjen terän kunnossapito-ohjeiden ansiosta voit sahata huoletta koko talven!

 

Snowy logs

 

Vinkki 1: Käytä terää, jossa on pienempi rintakulmaa

Jäätyneiden tai osittain jäätyneiden tukkien ja pelkkojen sahaamista voidaan pitää samanlaisena kuin kovapuun sahaamista. Paras vaihtoehto jäätyneen puun sahaamiseen on Wood-Mizer Turbo 7 vannesahanterä. Tässä profiilissa on pidemmät hampaat ja suurempi purutila, jotka kykenevät työntämään sahanpurun ulos sahausraosta, mikä ansiosta puutavarassa on vähemmän sahanpurua. Turbo 7-terää on saatavana:

  • Kaksoiskarkaistut DoubleHARD vannesahanterät – 32x1,14 mm, 38x1,14 mm, 38x1,4 mm
  • SilevrTIP vannesahanterät - 32x1,07 mm, 38x1,14 mm, 38x1,4 mm, 45x1,4 mm, 50x1,4 mm
  • Bimetallivannesahanterät - 32x1,07 mm, 38x1,4 mm

Wood-Mizer 4 ja 9 asteen rintakulman omaavat teräprofiilit ovat myös hyviä vaihtoehtoja talviolosuhteisiin pienemmällä hevosvoimamäärällä oleville vannesahoille, jotka käyttävät 32 mm levyisiä sahanteriä.


Vinkki 2: Kapea terän leveys

Kapeiden terien vastus on pienempi ja ne poistavat sahanpurua tehokkaammin. Kokeile talvella 32 mm levyistä terää 38 mm terän sijaan. Tämä voi olla erityisen tärkeää pienellä hevosvoimamäärällä varustetuilla moottoreilla.


Vinkki 3: Kiinnitä erityistä huomiota osittain jäätyneisiin tukkeihin

Kylmän kauden alussa on pintapuun sahaamiseen kiinnitettävä enemmän huomiota, koska tukit jäätyvät ulkopuolelta sydänpuuta kohti. Koska tukit ovat pakkasessa yötä päivää, koko tukki jäätyy. Keväällä sään lämmetessä tukit sulavat ulkopuolelta sisäänpäin. Vaikein aika sahata tukkeja on silloin, kun ne ovat osittain jäätyneet.. Osittain jäätyneiden tukkien sahaaminen onnistuu, mutta se vaatii yleensä hieman alhaisemman syöttönopeuden ja mahdollisesti harituksen määrän säätämisen .


Vinkki 4: Tarkkaile teräohjaimia

Tarkasta teräohjainrullien säätö säännöllisesti ja jos ne ovat löystyneet, kiristä ohjaimet tai kuluneet, vaihda ne. Estä myös terän voimakas painaminen teräohjaimen laippaa vasten. On erittäin tärkeää, että teräohjainrullat on säädetty suoraan eivätkä ne ole kallistuneet ylös tai alas. Katso lisätietoja käyttöohjeesta tarvittavia säätöjä varten.


Vinkki 5: Vaihda teräpyörien veto- ja joutopuolen hihnoja puolelta toiselle

Vaihda ajoittain teräpyörien veto- ja joutopuolen hihnoja puolelta toiselle ja vaihda ne, jos ne ovat kuluneet tai vaurioituneet. Tämä estää myös terän painumisen teräpyörää vasten.


Vinkki 6: Tarkasta teräohjainvarsi

Säädettävän teräohjainvarren on oltava kireä ja samalla etäisyydellä teränohjainrullan laippaan nähden sen ollessa täysin sisällä tai avattuna. Tämä takaa terän vakauden sahausurassa.

 


Vinkki 7: Käytä sopivaa terän kireyttä

Riittävä terän kireys on tärkeää jäätyneen puun sahaamisessa. Käytä suurempaa kireyttä, jos mahdollista, ja käytä terän kiristysmittaria, joka näyttää todellisen terän kireyden neliötuumissa (psi).


Vinkki 8: Tarkkaile vetohihnan kireyttä

Älä yli- tai alikiristä moottorin vetohihnoja. Pidä ne kireällä, ei löystyneinä.


Vinkki 9: Vaihda hydrauliöljy

Jos lämpötila-alue pysyy sahaamisen aikana alle -15°C asteessa, suosittelemme Mobil Aero HFA hydrauliöljyn käyttämistä. Tämä tarjoaa nopeamman hydrauliikan toiminnan ja rasittaa sahan sähköjärjestelmää vähemmän sahattaessa kylmällä säällä. Kun lämpötila nousee -15°C asteeseen ja sen yli, suosittelemme palaamista yleishydrauliöljyn käyttämiseen. Varmista, että kaikki hydraulisylinterit ovat suljetussa asennossa öljynvaihdon aikana. Jos käytät Mobil DTE 10 hydrauliöljyä, sitä ei tarvitse vaihtaa, koska se toimii joka säässä.


Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

K: Kuinka kauan teriä tulee käyttää sahattaessa talvella?

V: Jäätyneitä tukkeja voidaan käsitellä kuten erittäin kovia puulaatuja. Terät on vaihdettava 1-2 sahaustunnin tai 6-8 tukin jälkeen koosta ja lajikkeesta riippuen. On parempi vaihtaa teriä useammin kuin käyttää niitä niin kauan, että hampaan kärjet ovat pyöristyneet. Käytä kaarnanjyrsintä tai poista savi, kivet jne. tukin kaarnasta ennen sahaamista. Terän käyttöiän pidentämiseksi tukin pitäminen irti maasta säilytyksen aikana voi myös auttaa tukkien pitämisessä puhtaana.


K: Onko terän voitelua käytettävä sahaamisen aikana talvella?

V: Kyllä. Jäätyneet lastut tai sahanpuru lämpenee sahaamisen aikana ja jäätyy uudelleen kiinni tukkiin tai terään. Suosittelemme myös terän pitämistä puhtaana ja kerääntyneiden jäämien poistamista vanteesta, jotka voivat heikentää terän suorituskykyä, terävyyttä ja yleistä joustavuutta. Yleiset lisäaineet voivat sisältää vettä, meidän LubeMizer® lisäainetta, Pine-Solia, ja kasviöljyjä. Nesteet, kuten tuulilasin pesuaine tai pakkasneste voidaan lisätä veteen jäätymisen estämiseksi. Älä koskaan käytä syttyviä tai ympäristölle haitallisia polttoaineita tai nesteitä.


K: Onko jotain muutettava terien teroittamisessa?

V: Ei välttämättä! Tärkeintä on luoda teroituksessa terävä hampaan kärki rinta- ja päästökulman välille. Älä epäröi teroittaa terää kahta tai kolmea kertaa hampaan teroittamiseksi.


K: Onko terä haritettava jokaisen teroituksen yhteydessä?

V: Kyllä, suosittelemme harituksen tarkastamista jokaisen teroituksen yhteydessä. Sahattaessa jäätynyttä puuta, suosittelemme myös harituksen vähentämistä haritusasteikon kahdella yksiköllä.

Talvisahaaminen voi olla kaikkein vaativinta sahallesi. Kuten aina, pidä sahasi hyvässä kunnossa, asianmukaisesti säädettynä ja peitettynä, kun sitä ei käytetä. Kun noudatat näitä kylmän ilman sahausvinkkejä, sahaaminen onnistuu helposti koko talvikauden!

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!