Sopimuspohjaista kenttäsahausta Skotlannissa
Mareks Lomako, Wood-Mizer
Viisi vinkkiä sopimuspohjaisesta sahauksesta kokeneelta skotlantilaiselta sahayrittäjältä. Katso tämä haastattelu, jos haluat lisää vinkkejä sopimuspohjaisesta puunhakkuusta siirrettävällä sahalla.
Keith Threadgall on sopimussuhteinen sahayrittäjä Skotlannista. Hän alkoi käyttää Wood-Mizer-sahaa vuonna 1999, ensin kokopäiväisenä toimijana ja myöhemmin sopimussuhteisena sahaajana.
Nyt Keith pyörittää omaa Etelä-Skotlannissa sijaitsevaa liikkuvaa sahayritystä ja sahaa puutavaraa asiakkaiden tarpeisiin ympäri Skotlantia. ”Olen sahannut jo yli 20 vuotta”, Keith sanoo. Hänet tunnetaan alueella ahkerana ja luotettavana liikkuvana sahayrittäjänä. Hänen Wood-Mizer-sahoihin liittyvä asiantuntemuksensa ja vuosien kokemus tekivät hänestä Wood-Mizerin edustajan vuonna 2011.
Vinkki 1 – opi tuntemaan markkinasi ja asiakkaasi
Kun Keith tekee kenttäsahausta sopimuspohjalla, hän käy monien maanviljelijöiden, tilanomistajien ja muiden ihmisten luona, joiden pitää saada tukit sahatuksi. Maanviljelijät ja tilanomistajat tarvitsevat yleensä havupuutavaraa vajojen, aitauksien, suojien ja muiden hankkeiden rakentamiseen. Keith muistuttaa, että monet hänen tavallisista asiakkaistaan ovat tavallisia puunkasvattajia, jotka tarvitsevat omista tammitukeista valmistettua räätälöityä puutavaraa.
Vinkki 2 – suunnittele matkat yksityiskohtaisesti, käy useampien asiakkaiden luona samalla alueella
Suuri osa Skotlannin maaseutua on vaikeapääsyistä aluetta. Joskus Keith lähtee kotoa useiksi päiviksi, koska kestää jopa viisi tuntia päästä Pohjois-Skotlannin kaukaisiin osiin, joissa on paljon yksikaistaisia teitä. ”Usein lähden päivää aikaisemmin ja yövyn aamiaismajoituksessa sahauspaikan lähellä”, Keith kertoo. ”Yritän yleensä koordinoida sahaukset eri asiakkaille samalla alueella, jotta matkustamiseen kuluu vähemmän aikaa. Joskus ihmisille sopii hyvin, että saavun iltapäivällä, koska he tarvitsevat aamulla aikaa valmistautua tulooni. Tämä järjestely toimii hyvin”, Keith lisää.
Vinkki 3 – ota terät, varaosat, työkalut ja muut tarvikkeet mukaasi
Keith on tavallisesti liikkeellä yksin, joten hänen on pidettävä huolta, että mukana on riittävästi varaosia ja teriä. ”Kuljen yleensä yksin ja jos tarvitaan apua tai erikoiskoneita, jätän sen asiakkaan järjestettäväksi. Otan aina mukaan polttoainetta sahaa varten, teriä, varaosia, ketjusahoja ja työkaluja”, Keith kertoo. ”Normaalisti otan mukaan 4–6 terää sahauspäivää kohti, joten yhdellä terällä voin sahata yhdestä kahteen tuntia. Jos lähden reissuun 3–4 päiväksi, otan mukaan vähintään 20 teroitettua terää ja varmuuden vuoksi ainakin yhden laatikollisen uusia teriä. Varaosina mukaan tulee yleensä B57-kiilahihnoja, teränohjainrullia, muttereita ja pultteja teräohjaimen kohdistamista varten ja polttoainesuodattimia. Näitä tarvikkeita ei periaatteessa yleensä ole saatavilla syrjäisillä alueilla”, Keith toteaa.
Vinkki 4 – ilmoita asiakkaallesi tarkat päivämäärät ja ole aina ajoissa
Liikkuva sahauspalvelu ei ole Skotlannissa kovinkaan kilpailukykyistä. Asiakkaiden käytettävissä oleminen on auttanut Keithiä saamaan enemmän työtä: ”Paljon on viime kädessä kyse kovasta työstä ja sitoutumisesta, kyvystä suunnitella eteenpäin. Joskus sopimussuhteiset sahaajat sanovat vain, että heillä on aikaa muutaman viikon kuluttua, mutta eivät ilmoita tarkkaa päivämäärää. Minä yritän aina antaa tarkat päivämäärät, milloin voin tulla asiakkaiden luo. Näin he voivat organisoida työn, koneet, alueen ja puutavaran sahausta varten”, Keith sanoi.
Vinkki 5 – älä emmi, jaa kokemuksesi, myy sahoja
Keith kertoi, että monet hänen asiakkaistaan etsivät käytettyjä sahauslaitteita. Jotkut asiakkaat ovat kiinnostuneita ostamaan sahan ja haluaisivat harjoittaa omaa sivuliiketoimintaa. ”Pidän omia sahojani vuoden tai kaksi ja sitten myyn ne. Olen havainnut, että on olemassa hintahaarukka, jonka rajoissa ihmiset ostavat sahan ja käyttävät sitä osa-aikaisesti.”